Vi treng bøndene og meierisamvirket

Bedriftsbesøk hos TINE

Bedriftsbesøk hos TINE

For ei tid sidan var SV på bedriftsbesøk hos TINE Meiriet Sør i Kristiansand. Dei tillitsvalde og melkeleverandørane var representert i tillegg til bedriftsleiinga. For ein bondegut frå ein liten gar på Vestlandet var dette eit veldig spennande bedriftsbesøk.

Jordbruket og foredlingsbedriftene er under sterkt press frå mange hald. Det blir stadig færre bønder i Agder, og kulturlandskapet gror til med skog. Når jordbruket blir svekka, blir det vanskeleg å oppretthalde eit brukbart servicetilbod i distrikta, og vi kjem inn i ein negativ spiral. Etter kvart blir matvaretryggleiken og sjølvforsyningsgraden svekka. Derfor er det viktig å sikre bøndene eit akseptabelt inntektsnivå.

God kvalitet på vidareforedling av landbruksprodukt er viktig for å sikre bøndene inntekt og forbrukarane matvarekvalitet. Dei store butikk-kjedene er ei utfordring for samvirkebedrifta TINE. Kjedene ønskjer å utvikle sine eigne merkevarer og ha full kontroll over heile verdikjeda. Dermed kan vareutvalet til forbrukarane bli reusert, og prispresset mot leverandørane blir sterkt.

2 responses to “Vi treng bøndene og meierisamvirket

 1. Ja, vi trenger bøndene.
  Men det blir stadig færre av dem! Det legges ned mellom 5 og 6.000 småbruk i året.

  Det ble truet med store nedleggelser om vi ble med i EU i 94. Og siden da.. .hvor mange har forsvunnet ? 50.000 ?

  En ting vi ikke trenger er administrasjonen. Det blir færre bønder, men byråkratiet vokser for det. Og overføreingene øker tross for at det er færre mottakere. Og bondeorgansiasjonene blir ikke mindre organisatorisk tross for færre bønder.

  Dette betyr at stadig mer av pengene staten gir til «bøndene» går til en topptung administrasjon og altfor stor byråkratisk stand.

  Vis at dere kan holde fasongen. Vis at dere tilpasser dere utviklingen og hverdagen så får dere penger. Om dere missbruker pengene i unødig store organisasjoner kan dere ikke regne med forståelse fra giverne.

  Liker

 2. Bønder og meieri trenger vi. Men er det slik at du Holmelid, fra SV -miljøpartiet-, vil ha bønder som årlig bruker titusenvis tonn av soja dyrket på gammel regnskogsmark i Brasil ? For så å betale inn med den aller beste miljøsamvittighet, milliarder inn i Regnskogsfondet… Ikke mye å logre for.

  Det er hundretusenvis av mål som ligger brakk i Norge. Sørg heller for at disse kan frigjøres fra odelslov, konsesjoner og andre tullete hindringer som næringen kvæles av. Jordleie har aldri og vil aldri kunne gi samme produktivitet som selveid mark. Dessuten er det slik at mange utleiere foretar minimalt med vedlikehold og investeringer på sine jorder. Dreneringsgrøfter tettes. Hekkene eser ut. Jordene utarmes.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s