Oppdrettsnæringa må ta grep

I Nyheitene på TV2 i dag fekk vi presentert ny teknologi for fiskeoppdrett med redusert fare for forureining og lakselus. Vi fekk også høyre at oppdrettsnæringa har vist lite interesse for teknologien. Eg kjenner ikkje til dette pilotanlegget utover det som kom fram på TV2. Det kan godt vere at det ikkje er ein teknologien som vil vinne fram.

Men innslaget på TV2 stadfester inntrykket av ei næring som har ei altfor passiv haldning til dei store miljøutfordringane den skaper. Lakselus og rømt oppdrettslaks truar villaksen, og avfall slepp ut i naturen. Samtidig er vi inne i ein periode med god marknad for oppdrettslaks og gode inntekter for dei som driv i bransjen.

Det er  overraskande at ikkje næringa brukar dei gode  tidene til å utvikle ny teknologi og nye driftsmetodar som kan skape ei miljømessig berekraftig næring. Når vi for eksempel høyrer at villaks rømmer på grunn av brot på ankerkjettingar, er det grunn til å spørje om eigarane tar miljøutfordringane på alvor. Vi lever tross alt i eit land som forankrar flytane borreplattformer utan store problem.

Skal denne nærings som er viktig for mange lokalsamfunn, overleve, må den umiddelbart setje inn langt større ressursar for å løyse dei store miljøproblema den skaper.

Alf

3 responses to “Oppdrettsnæringa må ta grep

 1. Et viktig budskap.

  Sviktende ankerkjettinger er ett sykdomstegn.
  Monstertorsker er et annet: http://www.an.no/nyheter/article4696469.ece

  Dere rødgrønne har jo en unik mulighet til å få gjort noe nå, når dere er i posisjon, med en av næringens fremste private aktører godt plassert med hovedansvaret ved Kongens bord. Eller?

  Liker

 2. Hei steininge
  Eg er samd i poenga dine.
  Du har kanskje fått med deg at Miljøvernministeren har sagt til kontrollkomiteen på Stortinget at deler av næringa ikkje er berekraftig. SV diskuterer konkrete tiltak for å betre situasjonen. Har du innspel?
  Alf

  Liker

 3. Hei igjen.
  Ja, jeg har nok noen tanker om dette. Men de tror jeg at jeg vil legge frem internt i det partiet hvor jeg hører hjemme (Venstre).
  Jeg er oppriktig når jeg ønsker deg og SV lykke til med deres diskusjonsprosess! Som sagt: Ditt budskap i dette blogginnlegget mener jeg var veldig viktig. «Den blå åkeren» er en utrolig viktig og verdifull ressurs for Norge. Den MÅ vi forvalte på et bærekraftig og miljøvennlig vis!

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s