Gigantsatsing på fornybar energi og miljøteknologi

Sist fredag var ein stor merkedag for oss som har kjempa for ei offensiv satsing på miljøvennleg energi og miljøteknologi. Statkraft fekk tilført 14 milliardar kroner i ny eigenkapital. Det set statsbedrifta i  stand til å investere 82 milliardar kroner over ein femårsperiode. Samtidig har Statkraft justert sin strategi slik at alle midlane skal gå til fornybar og ny fornybar energi.

SV har lenge arbeidd for å legge til rette for eit næringsliv som kan overleve etter oljealderen. Vi har i dag ein verdsleiande offshoreindustri med leveransar til olje- og gassektoren. Den blei bygd opp under vengene av eit sterkt statleg eigarskap i oljeaktiviteten i Nordsjøen. Men dei fleste meiner at vi vil sjå toppen av oljeaktiviteten om få år. No er det på tide å legge til rette for leveransar til fornybar energi som har ein veksande marknad. Statkraft kan eit stykke på veg spele den same rolla for fornybarteknologi som Statoil spela for petroleumsteknologi då oljeeventyret starta.

Gjennom eit aktivt statleg eigarskap har vi fått ei gigantisk satsing på fornybar energi og miljøteknologi. Denne satsinga har eit omfang som det ville ha vore vanskeleg å få til på andre måtar. Vi får ei storsatsing på miljøvennleg energi og miljøteknologi, samtidig som vi legg til rette for auka inntekter til fellesskapet. Det statlege eigarskapet har på nytt vist sin styrke når vi står overfor store utfordringar.

Denne satsinga vil skape arbeidsplassar i leverandørindustrien og energisektoren. No er det på tide å få ein brei diskusjon om korleis vi skal bruke den fornybare energien. Skal vi elektrifisere sokkelen, skal vi satse offensivt på elektriske bilar, skal vi bruke den til kraftkrevjande industri, eller skal vi eksportere den. Her er det mange ulike omsyn å ta, ikkje minst klimaeffekten av dei ulike alternativa. Derfor treng vi no ein brei offentleg gjennomgang av energipolitikken her i landet.

Alf

2 responses to “Gigantsatsing på fornybar energi og miljøteknologi

 1. Tilbaketråkk: Tweets that mention Gigantsatsing på fornybar energi og miljøteknologi | Alf Holmelid -- Topsy.com

 2. Veldig bra at en satser på fornybar energi!
  Nå må vi stikke fingeren i jorda å se på hvordan vi skal bruke energien fremover. Jeg tror det er helt umulig å komme utenom en reduksjon av energiforbruket globalt. Fornybar energi utgjør en svært liten del av totalt energiforbruk globalt. Det er lett å sitte her i Norge å få et helt skjevt inntrykk av hva som gir energi…

  Elektrifisering av sokkelen er vel egentlig en gigantisk subisidiering av oljenæringen med null CO2-effekt? Skattebetalerne betaler mye av gildet, og næringen selger bare gassen til kontinentet istedet for å bruke den selv?

  Elektriske biler er bra hvis de blir drevet på fornybar energi, men slipper vel ut mer CO2 enn en SUV hvis den er drevet på energi laget i kullkraftverk.

  Kraftkrevende industri på fornybare kilder er helt klart bra i mine øyne, men her må vi samtidig ha voldsom fokus på resirkulering (der kan en spare utrolig mye energi).

  Eksport er jo det egentlige hovedfokuset i Norge, selv om dette er nedtonet i debatten. I de statistikkene jeg har sett gjør Norges eksport av gass (og kanskje også vannkraft) bare at kullforbruket flater ut, og veksten erstattes med gass/vannkraft fra Norge. Ergo er CO2-utslippet konstant eller voksende. Dette kommer aldri frem i debatten – da hører vi bare det som ville skjedd hvis Norge ikke hadde eksportert. Da ville CO2-utslippene økt ENDA mer. Det er jo riktig, men likevel hypotetisk.

  Jeg tror det hadde vært spennende å innføre sluttbrukererklæring på energi. Norge kunne eksportere gass- og/eller vannkraft mot at mottakerlandet garanterte for at kullkraft blir redusert tilsvarende…. Kan det være så vanskelig?

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s