Likestillingskampen er ikkje over

19062011276Dette innlegget står på trykk i Fædrelandsvennen i dag.

I år er det 100 år sidan kvinner fekk stemmerett og demokratiet ble innført i Noreg. «Vi hadde aldri tvilt på at vi skulle sigre» uttalte stemmerettsforkjempar Gina Krog då kampen for stemmerett for kvinner hadde lukkast. Og sigrane i likestillingskampen har blitt mange: lik rett til arbeid og utdanning, rett til sjølvbestemt abort, full barnehagedekning, krisesentertilbod over hele landet, eitt års foreldrepermisjon, forbod mot seksuell trakassering, felles ekteskapslov, kvinnekonvensjonen er ein del av norsk lov, og vi har fått likestillings- og diskrimineringsombod. Lista er lang.

På den internasjonale kvinnedagen skal vi vere stolte av formødrene våre og av kampane og sigrane deira. Men sigrane er ikkje vunne for alltid. Dei må forsvarast og vidareutviklast. Den høgrepopulistiske Tea party rørsla i USA er i ferd med å få avleggarar her i landet. Eit av deira prosjekt er å reversere deler av det kvinnekampen har oppnådd. Derfor er kvinnedagen viktigare enn på lenge.

8. mars er også dagen for å understreke at vi framleis står overfor store utfordringar før vi kan seie at begge kjønn har den same grad av fridom, enten det handlar om fridom til å jobbe full stilling, fridom til å velje å være saman med eigne barn, eller fridom frå seksuell trakassering, vold og voldtekt. Likestillingsutfordringane er grundig dokumentert i Likestillingsutvalet sine rapportar frå 2011 og 2012. Ikkje minst viser rapportane at likestillingsutfordringane i arbeidslivet står i kø.

Arbeidslivet er omtrent like kjønnsdelt som for 20 år siden. Kvinner tener 85 kroner for kvar 100-lapp menn tener. Mange kvinner vil ha full stilling, men får det ikkje. Tre av fire toppleiarar er menn. Gravide kvinner blir diskriminert på arbeidsmarknaden. Det er nødvendig med ei brei og langvarig satsing på likestilling i arbeidslivet. SV går derfor inn for en trepartsavtale for likestilling i arbeidslivet. LO, YS, Utdanningsforbundet, Unio og Akademikarane har gitt støtte til forslaget. Vi vil utfordre AP og NHO til å bli med. SV vil kjempe for at det ikkje skal gå 100 nye år før vi kan slå fast at kvinner og menn har den same grad av fridom!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s