Solidaritet med utviklingsland

Utviklingsminister-Heikki-Holmas-i-Dar-es-Salaam_largeDen britiske avisa the Gardian hylla Noreg i ein artikkel nyleg, og fleire internasjonale media har gjort det same. Bakgrunnen er at Noreg og utviklingsminister Heikki Holmås frå SV har gått i front for å sanere urimelege gjeldskrav til utviklingsland. Men vi høyrer svært lite om dette i norske media.

Fattige land betaler i dag fire ganger så mykje i avdrag på lån som dei får i utviklingshjelp. Mange av låna er tatt opp av regime med tvilsam legitimitet, og gjelda har auka kraftig på grunn av svak betalingsevne. Slik gjeld er ei av årsakene til at mange utviklingsland slit med å komme på fote. Med SV i regjering har vi sletta ulandsgjeld for sju milliardar kroner, og vi har gjennomført verdas første gjeldsrevisjon av ulandsgjeld. Det er denne pionerinnsatsen som blir positivt omtalt i internasjonale media.

I denne regjeringsperioden har vi også auka utviklingshjelpa til ein prosent av brutto nasjonalinntekt. Høgrepartia vil på den andre sida kutte i utviklingshjelpa, Framstegspartiet vil kutte sju milliardar kroner og Høgre om lag ein milliard. SV er opptatt av at det skal vere hjelp til sjølvhjelp. I den nye stortingsmeldinga om utviklingspolitikk blir det satsa offensivt på kamp mot skatteundraging for å sikre at verdiane i landet kjem folk flest til gode. Neste skritt er å bruke oljefondet offensivt for utvikling og miljøvennleg produksjon.

For denne politikken kom SV saman med Kristeleg folkeparti på topp då Kirkens nødhjelp vurderte utviklingspolitikken til partia. Dette valet blir eit verdival. Skal vi halde fram med den offensive satsinga som vekkjer internasjonal merksemd, eller skal vi sleppe til dei som vil kutte i utviklingshjelpa.

Alf

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s