Dobbeltspel om statleg eigarskap

Høgre og FrP er opptatt av å diskutere statleg eigarskap. Men dersom desse partia hadde hatt makta, ville vi knapt hatt eit statleg eigarskap å diskutere.

I programmet til Høgre står det at dei vil ”redusere det statlige eierskapet i norsk næringsliv betydelig.” I FrP sitt program står det at ” En målsetting i vår økonomiske politikk er derfor å bygge ned det offentlige eierskapet gjennom salg.” Her som elles i den økonomiske politikken ser vi at Høgre legg seg tett opp til FrP.

Elles kan det vere grunn til å minne om at FrP i 1975 ville selje Statfjord for småpengar. Hadde dei fått gjennomslag den gangen, ville vi ha tapt inntekter på nivå med halve oljefondet.

Det statlege eigarskapet har hatt uvurderleg verdi for utviklinga av norsk industri. Tenk berre på kva Statoil har hatt å seie for utviklinga av norsk verftsindustri og leverandørindustri.

Høgre og FrP driv også dobbeltkommunikasjon om korleis staten skal styre heil- og deleigde selskap. SV blir kritisert fordi vi vil praktisere eit aktivt eigarskap. Men i 2009 sa ein samla kontrollkomite inkludert Høgre og FrP ” Komiteen vil videre understreke nødvendigheten av at staten som eier, på linje med andre industrielle eiere, deltar aktivt og tydelig med klare, velbegrunnede og selvstendige standpunkter knyttet til større strategiske industrielle disposisjoner i selskapet.”

Når Høgre og FrP snakkar om at vi treng ein konsekvent eigarskapspolitikk, så kan dei jo starte med å rydde opp i eigen dobbeltkommunikasjon.

4 responses to “Dobbeltspel om statleg eigarskap

 1. Ville FRP selge Statfjord ?
  Trodde det var AP som ville bygge Gullfaks mot nå praktisk talt verdiløse Volvo, jeg….

  Statoil har som delprivat hatt en enorm vekst og verdiutvikling. Dette har gitt dem langt større muligheter enn da de var statlig.

  Det samme ser vi om Telenor. Telenor er nå blant verdens 10 største telefonselskap som delprivate. Noe helt annet enn da de var helstatlig.

  Det er fint du tar opp disse eksemplene, Alf. For det viser hva som skjer når private kommer inn og hvordan det var da stat drev alt.

  Liker

 2. Haakon
  Du har kanskje fortrengt fakta om FrP og Statfjord, men du finn ein repitisjon her http://www.dagbladet.no/nyheter/2007/03/29/496422.html

  Elles er det liten tvil om at det aktive statlege engsjementet i norsk oljeaktivitet har skapt eit norsk industrieventyr. Utan eit sterkt statleg engasjement blant anna gjennom Statoil, ville ein langt større del av leveransane gått til utanlandske levrandørselskap.
  Alf

  Liker

 3. Hei Alf.
  For det første er det lite å hente på å kritisere hverandre for politikk man stor for 40 år siden.
  Men, siden du tar det opp skal jeg svare deg :

  AP – i motsetning til FRP – var et parti som ledet landet og hadde makt.
  De inngikk en avtale med Svenske myndigheter og Wallenberg om at Norge skulle få 40% av Volvo mot at svenskene fikk lisenser i Nordsjøen.
  Den norske og svenske stat gikk for avtalen og avtalen ble godkjent i Stortinget. ¨
  Det var storeierne i Volvo, Wallenberg, som stoppet dette.

  Så – når du kritiserer FRP for å ville selge lisenser så kanskje du skal se på vennene dine først.
  Jeg liker uttrykket å feie for egen dør før man kritiserer andre jeg skjønner du.

  I stedet for å komme med partiske Dagbladetkommentarer kan du lese her på regjeringen.no :
  http://www.regjeringen.no/nb/om_regjeringen/tidligere/oversikt/departementer_embeter/embeter/statsminister-1814-/odvar-nordli.html?id=463410
  «Nordli nådde ikke fram med sin plan om at Norge skulle få en vesentlig eierandel i bilfabrikken Volvo, mot at Sverige fikk interesser i oljeutvinningen i Nordsjøen»

  Videre vil jeg også si at under Rødgrønn 1 regjeringen var oljeprisen oppe i neste 140 dollar fatet. Da kom FRP og sa at nå må vi selge en del av våre remtidige oljeproduksjon på kontrakter til den prisen.
  Kristin Halvorsen sa nei og det har også kostet brukbart mange milliarder.

  Vil nevne det for at du ikke skal tro at FRP står for bare idioti og dere for alt det smarte. Det er en balanse her….

  Videre til privat og offentlig.
  Det var private amerikanske aktører som fant Nordsjøoljen. Sorry – men sånn er det.
  Videre har mange private selskaper bygget ut store deler av Nordsjøen. BP, ESSO, Exxon osv.
  Norge har bygget et stort selskap, Statoil. Det er ikke hvem som har eiet Statoil som er det avgjørende her, det er naturresursgrunnlaget og kunnskapen de tilegnet seg.
  En oljeingeniør blir ikke smartere eller dummere om arbeidsplassen hans heter Pettersen AS eller Statoil, er du enig ?

  Da så staten (under AP) åpnet for å delprivatisere Statoil kom investorene løpende til og selskapet hadde en enorm utvikling. Dette gjør at Statoil nå har mulighet til å engasjere seg i Indiahavet, Gulfen, utenfor Kina, Brasil osv.
  Dette redder vår fremtid.

  Det samme med Telenor/Televerket. Televerket oppererte så sent som 90 tallet med uker med venteliste for at folk skulle få hustelefon. Tellerskrittene var høye og det var soner, husker du ?
  Så åpner politikerne for konkurranse og for delprivatisering av Telenor.
  Det som da skjer er at ventetiden for å få telefon forsvant. Prisene ble lavere. Telenor ble tilført store pengesummer fra det private og kunne satse i mange land. Telenor er i dag blant verdens 10 største teleselskaper.
  Det hadde de ikke klart med staten som eier! Sånn er det bare. De hadde ikke fått de pengene av staten det krevdes for å komme inn i Russland, Hviterussland, Pakistan osv osv osv.

  Alf – Stirr deg gjerne blind på din ideologi.
  Men – det jeg skriver over er fakta, ikke ideologi!

  Liker

 4. Hei Haakon
  Eg har problem med å sjå at dei krumspringa du gjer i denne kommentaren imøtegår dei to påstandane eg hadde i mitt førre innlegg.
  Alf

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s