Propagandaministeriet K5

OLYMPUS DIGITAL CAMERAUansett kva ein måtte meine om kommunesamanslåing og K5, så er det på tide å setje nokre spørsmålsteikn ved prosessen. Med parkeringskjellaren friskt i minne er vi ikkje bortskjemte med breie demokratiske prosessar. Men no er det grunn til å ta rev i segla.

I dag kom den kompakte majoritet med eit utspel som mine Facebook-vener forkasta som aprilsnarr. Eg blei erta for å tru på noko slikt vas. Men diverre er det ikkje humor. Det er eit eklatant eksempel på manglande respekt for breie demokratiske prosessar. Den gode hensikt forsvarar tydeleg vis bruk av alle propsgandamiddel.

No skal det i følgje Fædrelandsvennen brukast store summar (av våre skattepengar?) til massedistribusjon av propaganda for den eine sida i ei kontroversiell sak. Skal vi tru vår dominerande regionavis, er det ikkje lagt opp til balansert informasjon der ulike syn kan sleppe til. Og påfallande nok har heller ikkje Fædrelandsvennen eit einaste kritisk spørsmål til opplegget. Det blir interessant å sjå kva byrå som har tatt på seg dette propagandaoppdraget.

Grunnen til dette paniske utspelet er redselen for folkemeininga. Fleire kommunar vil ikkje nøye seg med behandling i kommunstyret, men vil legge spørsmålet ut til folkerøysting. Og då må det hard skyts til.

I denne prosessen har det også dukka opp eit tiltak som PR-bransjen har selt inn som betre enn folkerøysting. Innbyggarundersøking er siste skrik i påverkingsindustrien. Men kva er ei innbyggarundersøking, og kven skal designe og utføre den? Her burde det vere rikeleg å grave i for journalistar med ambisjon om å halde litt av den kritiske journalistikken i hevd.

Alf

 

2 responses to “Propagandaministeriet K5

 1. Som jeg skrev på profilen din på samme sak Alf! så vil jeg vente litt og se innholdet i denne publikasjonen før en jeg tar standpunkt til den, noe du gjør på forhånd, men bevares, du kan ha rett og dette kan være en ensidig hyllest uten snev av baksider, vi får se.

  På den annen side, så synes jeg ikke det ville være så galt, at i tillegg til presentasjoner av denne avtalen i diverse media, at folk får denne avtalen svart på hvitt i en egen publikasjon og så langt jeg kan se (med forbehold selvsagt) skal dette nettopp være slik presentasjon og beskrivelse hva de folkevalgte fra disse 5 kommunene har jobbet med og da er det vel mer riktig at det blir brukt offentlige midler til slikt en at dette var f.eks sponset av kapitaliske interesser som evt ville attpåtil dra fordel av prosessen, er du ikke enig?

  Jeg synes også den generelle interessen for prosessen og dermed debatten har vært utrolig stille, spesielt i Kristiansand, men akkurat det kan henge sammen med at der skal det, merkelig nok, vist ikke være folkeavstemning over saken, så la oss i alle fall håpe at denne publikasjonen drar debattviljen litt opp om ikke annet.

  Jeg kan gjerne være enig i at Fædrelandsvennen har redaksjonelt omtalt prosessen mer positivt en negativt, men hvor er alle de som er i mot? (foruten deg og noen få FB venner) Fædrelandsvennen slipper jo det meste til i både leserbrev og kronikker, men da må de komme inn.

  PS det var ikke meningen å «erte deg» men jo! fleipet litt med aprilspøken, det gjorde jeg og beklager hvis det virket mer ertende en meningen var.

  Liker

 2. Hei
  Eg blei absolutt ikkje fornærma av kommentaren min. Gav meg berre eit høve til å fortsette debatten. Eg skal grave litt i mandatet til PR-firmaet som lager avisa og PR-firmaet som gjennomfører innbyggarundersøkinga så får vi sjå kor rause og ballansert makta er.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s