Kvite sertifikat kan kutte straumrekninga

Energiverka tener gode pengar på straummangelen. No er det på tide at dei gir litt tilbake til kundane. Det kan dei gjere ved å finansiere tiltak som kan spare energi hos forbrukarane. Slike tiltak vil gi innsparingar langt utover den akutte straumkrisa vi har i dag. 

Mange land i Europa har innført ordningar som stiller krav om at e-verk skal spare ei viss mengede energi på denne måten.  Ordninga går under namnet kvite sertifikat. I England har ordninga ein sosial profil ved at over halvparten av sparetiltaka skal gjennomførast hos låginntektsfamiliar. 

Noreg har så langt satsa altfor lite på energisparing. Det internasjonale energibyrået, IEA, peikar også på at energieffektivisering og energiøkonomisering er det mest kostnadseffektive tiltaket for å betre energisituasjonen. 

Elles er det underleg å følgje debatten om dei høge kraftprisane vi opplever no om dagen. Dei marknadsliberalistane som kjempa fram den liberale energilova, likar tydeleg vis ikkje rsultatet av sin eigen politikk. Kanskje dei snart innser at det er behov for å gjennomgå energilova på nytt for å få stabile prisar som gjer det mogeleg for næringsliv og hushaldningar å planlegge for frmtida.

Alf

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s