Myter og fakta

Dette innlegget stod på trykk i Fædrelandsvennen i dag.
Valkampen flomma over av angrep på SV dei siste vekene før valet. Etter kvart blei ein del av påstandane mytar som blei gjentatt utan argumentasjon. Ein av påstandane var at forskjellane har auka med SV i regjering.

Realiteten er at forskjellane for første gang på lenge har blitt redusert her i landet, samtidig som utviklinga går kraftig i motsett retning i andre land. Det kjem blant anna av at vi har kjempa fram eit skattesystem som gjer at dei rike i større grad en før bidrar til fellesskapet og til velferdsgoda her i landet.

Informasjon om denne positive utviklinga har vore framme i media ein del gonger det siste året basert på blant anna tal frå Statistisk sentralbyrå. Saka er også vurdert av den såkalla faktasjekken som avisa Bergens Tidene har etablert for å kontrollere påstandar frå politikarar. Der blei det konkludert med at det er dekning for påstanden om at forskjellane har blitt mindre.

Journalist Tarjei Leer-Salvsen bringa vidare påstanden om auka forskjellar i ein av sine kommentarar. Men då han blei kjent med dei faktiske forhold, rykka han i motsetning til mange andre ut med ein tydeleg korreksjon. Det tenar Leer-Salvsen til ære at han viser ei slik ryddig og raus haldning og dermed bidrar til ein god debatt i det offentlege rom.

Alf

4 responses to “Myter og fakta

 1. Alf – Skattesystemet ble endret under Bondevik, med innføringen av utbrytteskatten.
  Det som har skjedd under de rødgrønne er justering av satser, ikke noe nytt skattesystem.

  Det viktigste er tross alt ikke forskjeller. Det er at alle har det best mulig. Og – antall uføre går opp. Regjeringen sier at veien ut av fattigdom er arbeid. Og antall uføre fortsetter å øke.

  Jeg for min del mener at de som er syke og uføre får en alt for liten pensjon. Problemet er at det er så mange at man ikke kan gi dem mer uten at det går ytterligere utover sykehus, skoler, veier osv. For, skatter vil bety så lite i dette bildet at det ikke er noe å snakke om.

  Derfor – skal man gjøre noe med forskjellene så er oppskriften enkel : Gå gjennom sakene til de uføre. Se om noe kan gjøres for å få de ut ( tiltakene nå har feilet) og invester i dem. La så de som er for syke få de pengene man sparer i trygd på de som kommer ut i arbeid.

  Da vil de som jobber tjene mer. De uføre få mer – og vips er målet nådd.

  Liker

 2. Det har vore mykje fram og tilbake med dei borgarlege om utbytteskatt:
  http://www.okra.no/?kategori=nyhet&id=040215

  Det blei eit heilskapleg grep då SV kom til makta:
  http://stranda.lokal.no/artikkel/45221/Rikspolitikk

  Når det gjeld barnefattigdom så klarte SV blant anna å kjempe fram barnetillegg i uførepensjonen, noko blant andre FrP var i mot.

  Liker

 3. Ærlig talt, Alf….
  Utbytteskatten kom under Bondevik 2.
  Foss sa at han ikke skulle snikinnføre den og overraske næringslivet og det gjorde han heller ikke. Jeg er med i forskjellige selskaper og vi fikk beskjed i god tid om at dette kom slik at vi kunne displonere penger slik at det er nok til skatt.

  Det som er artig nå er at Bondevik2 innførte utbytteskatt, men SV i regjering kommer til å være med på å fjerne formuesskatten ( om dere blir sittende i regjering med ny leder, da).

  Spørsmål om hvor mange det er på uførehet og om man kan gjennomgå alle sakene for å luke ut de som ikke skal være der ble overraskende nok ikke besvart.

  Liker

 4. I dag på 17.30 på P4 kom historien om Anna som vil jobbe, men som ikke får lov av NAV.
  Saken er : Hun er i starten av 20 årene og har leddgikt og brukket rygg. Det er ingen som har villet ansette henne og NAV sier hun er sjanseløs og tilbyr henne uførhet resten av livet.

  Hun vil jobbe og har tatt kurs og vet hvordan arbeidsplassen må tilpasses for å få det til. Resultatet er at hun ønsker å starte opp for seg selv siden hun ikke får andre jobber.

  Da sier NAV at om hun gjør det så er hun frisk og ikke kan få noen støtte.

  Det er altså slik : Enten er du for syk til å jobbe eller så er du frisk. Man må ha veldig mye resurser for å ha leddgikt og brukket rygg og bli definert som frisk.

  Bjurstrøm eller NAV ville ikke møte i debatten. Du kan høre den på P4,no og den er helt mot slutten av sendingen.

  Det er masse der ute, Alf. Mennesker som kan jobbe, men som ikke får lov. Eller hvis arbeid vil føre til merarbeid for NAV og NAV derfor gjør jobben enklere for seg selv om man blir ufør.

  Dette er IKKE å ta de svake. Dette er å tilrettelegge for folks normale liv. + at det vil spare samfunnet for enorme beløp.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s