Strandsonekaos og forskjellsbehandling med FrP

Strandsona er ein svært viktig ressurs for Sørlandet. Den gir livskvalitet og skaper basis for eit blomstrande reiseliv. Derfor er det viktig å utvikle denne ressursen på ein god måte for regionen, noko som ikkje alltid er tilfelle i dag. Hyttebygging skjer stort sett på dispensasjon, ikkje etter ein heilskapleg plan. Dette gir lite optimal bruk av areala, og det går unødig hardt ut over friareal og urørt natur. Dei som vil bruke kysten, men som ikkje har skaffa seg hytte, blir taparane. Bygging på dispensasjon fører også lett til forskjellsbehandling og mistanke om at det er gode forbindelsar som tel.

Dette vil regjeringa rydda opp i for å skape likebehandling og sikre stranda for alle. Bygging i strandsona skal i mykje større grad avklarast gjennom kommuneplanar og reguleringsplanar, ikkje gjennom dispensasjonar. Det er ikkje snakk om å ta makta frå kommunane, men om å skape ein planprosess som sikrar likebehandling og god ressursutnytting. Men det vil FrP med dei andre borgarlege partia på slept ha seg fråbedt. Dette er i og for seg ikkje så uventa. Det er ikkje første gangen FrP kjempar for ein politikk som opnar for dei med pengar og forbindelsar på bekostning av fellesskapet og ressursgrunnlaget.

8 responses to “Strandsonekaos og forskjellsbehandling med FrP

 1. Hei Alf.

  Jeg skjønner at du kommer med beskyldninger mot FRP.
  Men, du dokumenterer lite av hva partiet vil. Og det skjønner jeg.
  Når jeg Googlet «FRP Strandsone» fant jeg at de ville la kommunene selv bestemme hvor det skal bygges.

  Jeg regner med at kommuner har kunnskap om hvor de bør bygge, hvor det bør være infrastruktur og hvor det skal være friområder.
  Om de ikke kan det er det egentlig ikke vits i å ha kommuner som styringsorgan da de ikke har peiling på hva de driver med.

  Folk går til valg hvert 4. år. Og de blir presentert saker som de lokale politikerne mener er viktige.
  Desverre er det dere som er eller vil være rikspolitikere som prøver å overdøve lokaldebatten.
  Ikke minst etter siste lokalvalg da venstresiden gikk ut å bad «sine» kommuner ikke samarbeide med FRP.

  Rett og slett å overkjøre lokaldemokratiet.
  Fordi : Lokalt er det ikke sikkert man har de samme standpunkter som lederen sier.
  Det ser vi jo i Os kommune for eksempel der satsingen på kultur overgår langt det ledelsen sier.

  Så – for at du skal kunne kritisere FRP må du nesten være mot at kommunene selv skal få bestemme over segselv.
  Den argumentasjonen ser jeg frem til fra deg.

  Liker

 2. Hei Haakon
  FrP hevdar at den nye Plan- og bygningslova tar makta frå kommunane, og derfor vil dei kjempe mot den. Men hovedpunktet i lova er at ein skal bygge etter plan og ikkje på dispensasjon. Kommunane skal legge planar der alle interesser blir høyrt, og der ulike omsyn blir vurdert i høve til kvarandre. Kommunane får no ei lov som gjer det lettare å styre utviklinga. Kommunane blir ikkje fråttatt makt, men det blir lagt opp til ein betre planprosess i kommunal regi.
  Alf Holmelid

  Liker

 3. Så det du sier er at kommunene selv ikke skjønner at de trenger en plan og at de defor må få det tredt over hodet med en lov ?

  Liker

 4. Kjell Håkon

  Kjempeflott skrevet Alf,

  ein må få lov å nyta kyst og strand her i Noreg sjølv om ein ikkje har råd til å kjøpa seg ei hytte!

  Liker

 5. Hei Kjell Håkon.

  Får man ikke benyttet strendene i Norge om kommunene selv bestemmer ?

  Liker

 6. Kjell Håkon

  Hei Haakon, man får benytta strendene om det er flinke folk som styrar kommunen og dei tar gode slutningar. Auka privatisering av strandsonar i landet er eit problem, for fri ferdsel og friluftsliv for alle.

  Liker

 7. Eg har sjølv vore medlem av byutviklingsstyret i Kristiansand og diskutert dispensasjonssaker i strandsona. Av erfaring veit eg at dispensasjonssaker fører til dårleg planlegging og ustrukturert bruk av strandsona. Fylkesmannen har også klaga på forskjellsbehandling i ein del saker. Det er derfor viktig at kommunane tar i bruk gode planprosessar i strandsona.

  Liker

 8. Tilbaketråkk: Skalldyrfestival og regjeringskaos « Alf Holmelid

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s