Nyskaping og grøn innovasjon nasjonalt og på Agder

Noreg har eit næringsliv som er svært avhengig av olje og gass, og vi veit at oljeaktiviteten vil bli redusert om nokre tiår. Vi veit også at eit einsidig næringsliv er sårbart for internasjonale konjunkturar, og at den internasjonale konkurransen hardnar til.

Derfor er det viktig å skape nye bedrifter og nye arbeidsplassar. Erfaringa har vist at private investorar er lite villige til å ta den risikoen med  å bygge opp nye bedrifter frå grunnen av. Derfor må staten stille opp med risikokapital for å sikre eit berekraftig næringsliv og full sysselsetting i framtida.

Agder er ikkje noko unntak. Landsdelen har eit ein offshorebransje, ein prosessindustri og ei reiselivsnæring som alle er sterkt internasjonalt eksponert, og som derfor kan bli utsett for konjunktursvingingar. Samtidig har landsdelen eit høgteknologisk miljø der det ligg godt til rette for innovasjon og nyetableringar. Difor er det viktig å ha tilgang til risikovillig kapital for gründerar.

Då SV hadde landsmøte i vår, uttalte eg til Fædrelandsvennen at staten må stille opp med ny risikokapital, og no er det blitt offisiell politikk. I ei ny stortingsmelding om statleg eigarskap har regjeringa varsla at det vil komme statleg risikokapital i form av nye såkornfond. Det er også varsla ny venturekapital gjennom det statlege selskapet Investinor.

Då Stortinget behandla stortingsmeldinga om statleg eigarskap like før ferien, blei forslaget om risikokapital stadfesta og forsterka. Dermed er vi langt på veg i mål med min landsmøtelovnad frå i vår. Kombinert med dei ordningane vi har frå før med støtte til miljøteknologi og fornybar energi, kan dette legge grunnlaget for berekraftig grøn innovasjon både nasjonalt og på Sørlandet.

I går var eg på møte i næringsutvalet i Nordisk råd. Der var det stort engasjement for samarbeid om grøn innovasjon i Norden. Gjennom eit nordisk samarbeid kan vi skape eit større teknologisk miljø og ein større heimemarknad. Det finst ikkje noko berekraftig alternativ til satsing på grøn innovasjon. Utfordringa er å ta det inn over seg før det er for seint.

Alf

3 responses to “Nyskaping og grøn innovasjon nasjonalt og på Agder

 1. I Norge er risikokapitalen god. Vi i det private satser masse. Se på Tandberg og søkemotoren i Trondheim som ble solgt. Se på QFree eller Tomra eller GIPS (som ble solgt).
  Se på Visma og Mamut (som Visma nå vil kjøpe). Se på hva Røkke har klart å beholde i Norge. Se hva Rimi Hagen har satset av penger på Komplett og andre norske arbeidsplasser. Se hva familier har satset på barnehager etter forliket. Det er masse vilje til å satse der.

  Men – så kommer staten. Nå vil de ha bort de private barnehagene og de skal tape på at de ville satse på forliket. Se på tidevannskraft og bølgekraft som måtte flytte til Skotland fordi de ikke fikk vilkår her.

  Se på Norske Skog som ville lage biodiesel av skog. Andre ville det også. Men, dette tok regjeringen liv av med avgifter.

  Viljen er der, men viljen fra myndighetene for at noen skal lykkes er ikke der. Myndighetene vil ikke at folk skal tjene penger. Og da stikker de andre steder.

  Det er saken.

  Liker

 2. Interessant å høyre at ein på høgresida meiner vi har rikeleg med risikokapital. Det er ikkje det høgrepartia på Stortinget seier. Dei etterlyser stadig meir såkornkapital.

  Det er brei politisk semje om at Noreg treng innovasjon og risikokapital som kan støtte opp om Gründarar.

  Liker

 3. Det er jo masse der! Hagen har mye – men tar pengene ut av landet. Fredriksen har masse, men kan bare ikke stole på myndighetene og tar pengene ut.
  Det er masse penger som kan brukes til å bygge landet. Men, som du korrekt sier så mener Høyresiden at det skal investeres i Norge, ikke jage folk ut og slikke sårene ved å si : «Sånne folk trenger vi ikke her i landet»..

  Innovasjon er mye. Denne regjeringen mener at innovasjon skal kobles med distriktspolitikk og likestilllingspolitikk. Ei dame i Ørsta har langt større sjanse for å få støtte til en ide enn en mann i Oslo.
  Jeg er selv med i en bedrift som har fått klar beskjed fra politikere på Stortinget at «Hadde dere vært dame fra distriktet så hadde dette gått i orden».

  Dette handler om profesjonalitet. Skal vi ha fokus på næringsutvikling eller skal vi prioritere andre faktorer.

  Ellers kan vi nå oppsummere med at så langt under denne regjeringen har Think gått konkurs, biodieselbransjen ble utslettet før den kom skikkelig i gang og nå ser REC ut til å være ferdige med landet. ( http://www.dn.no/forsiden/borsMarked/article2184798.ece )

  Det er pene ord om nyskapning og grønn innovasjon. Og jeg skulle så gjerne se at man klarte det. Man trenger mer eksporterende industri i dette landet. Men, når man ser hvordan det går i praksis så er det på tide å gå i seg selv og spørre om det er vilkår for å skape det man ønsker seg.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s