Oljeutvinningstempoet – ei utfordring for landbasert næringsliv

Noreg er i ferd med å få eit todelt næringsliv. Oljeutvinningstempoet er så høgt at det skapar eit farleg prispress for andre deler av industrien. I gleda over nye oljefunn må vi derfor ikkje gløyme behovet for å utvikle eit robust og allsidig næringsliv.

Stadig oftare får eg bekymringsmeldingar om presset frå den oppheta oljeøkonomien. I romjula kom det jamvel ei bekymringsmelding frå oljenæringa sjølv. Oljenæringa har gode tider og slit med å få tak i nok kompetent arbeidskraft. Det fører til eit prispress som andre næringar har problem med å handtere. Når dette fell saman med ein turbulent økonomisk situasjon i våre største eksportmarknader, så er det grunn til å ta situasjonen på alvor. Den raudgrøne regjeringserklæringa legg vekt på å utvikle eit framtidsretta næringsliv som kan ta posisjonar i nye marknader. Noreg kan ikkje leve av olja aleine.

Oljeutvinningstempoet er eit viktig klimaspørsmål. Men det er også eit sentralt spørsmål for norsk næringsliv. Utviklinga av norsk oljerelatert leverandørindustri er ei suksesshistorie som vi må ta vare på. Men vi treng fleire bein å stå på. Skal vi få til det, må vi redusere det høge oljeutvinningstempoet. Viss ikkje kan vi få  eit kostnadsnivå som ikkje er berekraftig over tid for andre deler av næringslivet. Verdiane på havbotn forsvinn ikkje om vi brukar lenger tid på å ta dei opp.

Alf

2 responses to “Oljeutvinningstempoet – ei utfordring for landbasert næringsliv

 1. Du skriver mye bra, Alf, men det ender opp feil.
  Ja – vi trenger flere bein å stå på.
  For å få til det trenger vi skarpere hoder, mer satsing på høyere utdanning og skole. Slik Erna snakket om i dag.
  Videre må vi få transportert det vi lager ( f.eks. fisk) til Europa på en bedre måte enn i dag. Det er på tide å bruke en del av pengene på å bygge infrastruktur.

  Vi har en eldrebølge foran oss som kommer til å bli krevende. Færre personer skal jobbe og betale inn det som det krever å betale pensjoner til stadig fler. Vi trenger flere sykepleiere, flere pleiehjem. Mer sykehuskapasitet til mennesker som lever stadig lenger og derfor krever flere sykehusdøgn.

  Løsningen til nå har vært å bruke ca 4% av oljeformuen hvert år. Det er en % sats, så desto mer penger det er i oljeformuen, desto mer kan vi bruke på ovennevnte satsinger.

  Hvordan vi skal satse når vi får stadig flere eldre og ikke flere penger inn i oljeformuen er et regnestykke jeg ikke følger….

  Liker

 2. Tilbaketråkk: Eit stykkje av verda » Hurra for NHO

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s