Luftslottet til Solvik-Olsen

I diverse innlegg i media har Ketil Solvik-Olsen og andre frå Fremskrittspartiet brukt påståtte planar om nye aluminiumsverk i Nord-Noreg som skremselspropaganda mot norsk klimapolitikk. Dei har hevda at Alcoa stod klar med pengesekken og spaden for å starte eit aluminiumsverk med gasskraft utan reinsing, og at det berre er klimapolitikken til regjeringa som hindrar snarleg industrireising.

I dag kan Dabladet avsløre at FrP har kokt suppe på ein spikar og brukt Alcoa i sitt politiske spel for å svekke tilliten til norsk klimapolitikk. I følgje dette oppslaget har Alcoa rekna på kostnadene ved aluminiumsproduksjon i ulike land, deriblant Noreg. Men det er slett ikkje sikkert at kostnadene for straum basert på gass vil gjere det aktuelt å bygge aluminiumsverk i Noreg, seier direktøren i Alcoa, Roy Hammer, til Dagbladet. Han får støtte i sine kostnadsvurderingar av energianalytikar Ole Løfsnes i Econ Pöyry.

No er det ikkje alltid ein kan stole 100% på oppslag i media. Derfor har eg i dag kontakta leiinga i Alcoa i Noreg og fått stadfesta det som Dagbladet skriv.

Noreg har ein miljøvennleg industritradisjon som vi bør bygge vidare på. Vi har ein høgteknologisk metallindustri basert på fornybar energi. Energisektoren har også lange tradisjonar i Noreg, og Statkraft satsar på å bli leiande i Europa på miljøvennleg energi. Vi har også ein maritim sektor og ein offshoresektor som gradvis satsar meir på miljøteknologi. IKT-sektoren er i sterk vekst, og Noreg som fiskematnasjon vil skape nye spennande arbeidsplassar.

Vi har utvikla ein høgteknologisk og miljøvennleg kraftforedlande industri basert på fornybar energi, vi har ein energisektor som utviklar kompetanse på miljøvennleg energi, og vi har vekst i industrisektorar med meir moderat energibehov. Dette er ein sunn miks som er relativ robust mot endra rammevilkår.

Om vi satsar riktig på kompetanse og miljøvennleg energi, så vil norsk industri kunne få ei lys framtid utan ny produksjon med forureinande kraft. Det verkar som Solvik-Olsen er meir ute etter å angripe klimapolitikken, enn av å utvikle norsk framtidsretta industri. Synd at så mange har kasta seg på denne retorikken. La oss vone at vi kan få eit meir velfundert industridebatt i tida framover.

6 responses to “Luftslottet til Solvik-Olsen

 1. Jeg gidder ikke drive polemikk om hvem som er fremtidsrettet og ikke. Der konstaterer jeg bare at NHO i sin vurdering av partiprogram ga FrPs klima/næringspolitikk full score mens SV kom på bunn.

  Men vedr Alcoas planer. Jeg har påpekt at klimaforliket vil hindre et gassbasert aluminiumsverk, tilsvarende det Hydro har bygget i Qatar og Alcoa vurderer i Finnmark. Det er usaklig å late som om jeg har diktet det opp.

  Til NRK Finnmark 30.05.11 sa Alcoa at ”Vi er i posisjon og avventende til at samfunnet beslutter om det er åpning for å gjøre kombinasjonen av gasskraft og aluminiumsverk.” 24.01.11 dekket NRK Finnmark et møte hvor Alcoa besøkte politikere i Finnmark for å presentere et mulig prosjekt. Til Stavanger Aftenblad 17.08.10 sier Alcoas sjef for global aluminiumsproduksjon at han mener et anlegg i Finnmark ville vært utmerket. Alcoa har definitivt jobbet med planer om et aluminiumsverk.

  Liker

 2. Det løner seg ofte å gå til kjelda og ikkje plukke ut dei delene av mediaoppslaga som kan dragast i eiga retning.
  Alf

  Liker

 3. En direktør for Alcoa må da kunne sies å være en kilde. Oppslaget i Dagbladet harmonerer ikke med Alcoas øvrige signaler. Hvorfor i alle dager skulle Alcoa sende en direktør til Finnmark i januar 2011 om de ikke i det minste vurderte dette prosjektet.

  Liker

 4. Eg vel å stole på det toppleiinga seier no.

  Alf

  Liker

 5. For det første : Det spiller ingen rolle for globalt CO2 nivå om dette bygges i Norge eller i Kina.

  For det andre så er det helt normalt at man sender ut eksperter og ledelse i sonderingen om nye prosjekter. Om du hører med Statoil så vil de benekte at de har noen interesse i å bygge ut i områder de sonderer før de bestemmer seg om noe skal bygges eller utvikles. Det samme ser du i aksjemarkedet også – alt er hemmelig til man bestemmer seg for å gjøre noe.

  Men – det at det kommer eksperter/ledelse betyr at det er interesse for området

  Liker

 6. Hei Haakon
  konstatrer at du ikkje er på linje med Høgre i klimapolitikken. Frank Bakkeø-Jensen (H) fekk ikkje gå i debtt med meg om dette fordi han er i utakt med partiet.
  Alf

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s