Berekraftig næringsutvikling med klimafond

Innlegget stod på trykk i DN i går.

Fremskrittspartiet har aldri anerkjent at
utslepp av klimagassar er ein alvorleg trussel mot kloden vår. Partiet har
tvert i mot gjort sitt beste for å så tvil om internasjonal forsking som dokumenterer at det hastar med å setje i verk effektive tiltak. Derfor er det heilt naturleg at Ketil Solvik-Olsen, FrP, gjer sitt beste for å torpedere klimaforliket som alle dei andre partia på Stortinget står bak  (DN 23. juni). I sin iver etter å komme klimaforliket til livs, kjem han også i skade for å fronte ein lite framtidsretta næringspolitikk.

Sovik-Olsen hevdar at eg ikkje forstår at teknologiutvikling tar tid. Eg har jobba eit heilt liv med industriell forsking og utvikling. Er det noko eg har lært, så er det at teknologiutvikling og industrialisering er tidskrevjande og ressurskrevjande. Derfor er det viktig å komme i gang før det er for seint, og norsk industri er godt i gang med å redusere sine klimautslepp og utvikle teknologi som kan møte framtidige utfordringar.

Ein del av dei teknologiske løfta som må til, kan ha dimensjonar som gjer at dei ikkje blir realisert utan å tenkje nytt. Derfor har SV og andre lansert tanken om eit klimafond slik at vi kan få eit breitt samarbeid mellom næringslivet og det offentlege om å nå våre klimamål og utvikle eit robust og framtidsretta næringsliv.  No har også Arbeidarpartiet signalisert støtte til eit slikt tiltak.

Noreg er avhengig av å vere teknologisk leiande både for å møte klimautfordringane og for å klare den skjerpa konkurransen. Det er også viktig å posisjonere seg i den veksande marknaden for miljøteknologi. Alternativet til ei slik satsing kan bli ei avindustrialisering av Noreg om nokre tiår. Vi kan ikkje satse på luftslott slik Solvik-Olsen har gjort basert på rykte om Alcoa-planar i Nord-Noreg.

Alf

2 responses to “Berekraftig næringsutvikling med klimafond

 1. Ærlig talt, Alf.
  Det er SV og AP som har styrt siden klimamålene kom og det er dere som har ført oss i en situasjon der de nasjonale kuttene blir umulig å oppnå!
  Kjefte på FRP som ikke har sittet en eneste dag med makten er bare tull!

  At man er i tvil om klimaendringene er menneskeskapt er en ærlig sak. Noen tror på Gud og noen gjør ikke det. Det er også en ærlig sak.
  I Norge kommer de forskerne som betviler FNs klimapanel og Gore veldig lite til i samfunnsbildet. De er uønsket og et problem man forsøker å tie ihjel.
  Likevel – i går så vi dette :
  http://www.aftenposten.no/meninger/kronikker/article4156816.ece
  Med andre ord : De siste 11 årene har temperaturen gått ned, ikke opp.
  Og det er ikke noen Gores Hockeykøllegraf – temperaturen er stabil, den. Tross at vi har blitt foret med annen info.
  De som tror på menneskeskapte klimaendringer vil nok overse dette. Det er ikke en debatt – det er religion.

  I de årene vi har hatt med rødgrønne i styret av landet har vi sett at mange grønne bedrifter har flyktet landet og slo seg ned i Skotland i stedetfor.
  Siden de hadde bedre rammebetingelser.
  Vi har også sett at regjeringen tok livet av biodieselproduksjon i Norge før det kom i gang skikkelig.

  Ja – vi skal være i front med disse teknologiene. Men, det spørs om ikke andre i styret av landet er bedre enn de som sitter nå.

  Og – når det gjelder Alcoa : Hvor mye bedre blir klima i verden om de bygger et annet sted enn i Norge ?

  Liker

 2. Hei Håkon
  Flott at du stadfestar mitt utgangspunkt om at FrP avviser menneskeskapte klimaendringar.
  Når det gjeld grøn teknologi og grøne arbeidsplassar, så er det behov for ytterlegare satsing, Men vi har gjort nokre store løft, blant anna invisteringar på 80 milliardar til fornybar energi gjennom Statkraft.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s